czy płyny chłodnicze można mieszać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korpal
    Ambiente
    • 2008
    • 168

Oto lista modeli, które uzyskały najlepsze noty za niezawodność według statystyk Niemieckiego Stowarzyszenia Nadzoru Technicznego (GTU). Podobne do GTU usługi oferują nad Renem organizacje takie jak DEKRA oraz TUV.

Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) opublikowało najnowszy raport niezawodności samochodów używanych edycja 2013. Ranking powstał na podstawie informacji zebranych po sprawdzeniu ponad 5 mln pojazdów w ciągu dwóch ostatnich lat (240 modeli różnego typu).

Oto pierwsza trójka najbardziej niezawodnych modeli w wieku od 1 do 3 lat według zestawienia GTU edycja 2013 w poszczególnych segmentach rynku:

AUTA MAŁE
    1. Toyota Yaris
    2. Hyundai i20
    3. Ford Fiesta

AUTA KOMPAKTOWE
    1. Toyota Auris
    2. Honda Civic
    3. BMW Serii 1

KLASA WYŻSZA ŚREDNIA
    1. Opel Insignia
    2. BMW Serii 3
    3. Honda Accord

KLASA WYŻSZA
    1. Jaguar XF
    2. Volkswagen Phaeton
    3. BMW Serii 7

AUTA SPORTOWE/KABRIOLETY
    1. Audi A3 Cabrio
    2. Porsche 911
    3. Peugeot 308 CC

TERENOWE
    1. Skoda Yeti
    2. Peugeot 3008
    3. Subaru Forester

VANY
    1. Peugeot 5008
    2. SEAT Alhambra
    3. SEAT Altea

Z modeli wymienionych powyżej na podkreślenie zasługuje Skoda Yeti, która z wynikiem usterkowości tylko 1,8% uzyskała najlepszy rezultat w całym zestawieniu. Yeti powtórzyło jednocześnie sukces sprzed roku, kiedy to również uzyskało według danych GTU pierwsze miejsce wśród wszystkich sklasyfikowanych modeli.

• wkowal10
    Ambiente
    • 2007
    • 237

Czy płyny chłodnicze można mieszać. Mam skodę i opla. W oplu jest ten sam kolor płynu co w skodzie. Mam tylko płyn G12 skodowski , czy mogę dolać do opla, czy nie . Dzieki za odpowiedź. Pozdr.

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

wkowal10, można mieszać jednak

Teoretycznie, jeśli zmieszamy różne płyny do chłodnic, nawet wykonane na bazie różnych glikoli, nic się nie stanie. Najwyżej trudno będzie potem sprawdzić dokładną temperaturę krzepnięcia mieszaniny. Uwaga: najważniesze substancje w płynach chłodniczych to inhibitory korozji. Różne inhibitory mogą wzajemnie ograniczać swoje działanie. Choć nie ma przeciwwskazań, aby niedobór płynu w chłodnicy uzupełnić jakimkolwiek innym, w praktyce lepiej jest, jeśli na dłuższą metę mamy w układzie chłodzenia czysty płyn jednego rodzaju.

jednak:
      Nieco gorzej wygląda sytuacja z płynem chłodzącym. Jako, że innego typu płyny przeznaczone są do chłodnic aluminiowych, a innego - do miedzianych - nie wolno ich ze sobą łączyć. Tutaj zasadnicza różnica polega na tym, że w silnikach z chłodnicą aluminiową zastosowane są uszczelnienia wykonane z innego materiału niż w chłodnicach miedzianych, stąd zastosowanie nieodpowiedniego płynu może spowodować zniszczenie uszczelnień, a następnie wycieki i przegrzanie silnika. Jednak prawie każdy płyn chłodzący można uzupełniać wodą, jednak zwłaszcza w warunkach zimowych, tak wymieszany płyn, należy jak najszybciej wymienić na oryginalny – niezamarzający.

Więcej poczytasz na ten temat tutaj:

"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Poza zmianą koloru nic nie powinno się stać. Nie znam przypadku by komuś coś złego się stało.

Komentarz

• zadariusz1
          Rider
          • 2011
          • 545
          • Octavia III (5E3)
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja tez mam skode i opla i od 2 lat dolewam plynu G12 do opla no fakt przez 2 lata dolalem cos kolo 150 ml i nic zlego sie nie stalo nawet nie zrobil sie metny czy odbarwiony oczywis cie w ASO Opla twierdza ze mozna dolewac tylko ich plynu

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

G12 - gotowy płyn, G12+ - koncentrat do rozrobienia z wodą (w stosunku 1:1). G12+ jest mieszalny z G12 i G11. Z tego co kojarzę G12 i G11 nie miesza się ze sobą. Tak ogólnie rozpisane.
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Kiedyś dałem mojemu ojcu jakieś 0,5l G12, którym uzupełnił płyn w Citroenie Xsara 1.4i. Obydwa płyny miały identyczny kolor.
              Po kilku tygodniach płyn chłodniczy zmienił się w gęstą maź czego efektem byla konieczność przepłukania całego układu i wlanie nowego płynu - więcej taka sytuacja się nie powtórzyła...
              Reasumując: dla bezpieczeństwa radzę nie mieszać różnych płynów...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• progressowy
                Rider
                • 2008
                • 453

A mi pan w aso powiedział,że można dolać inny płyn o tym samym kolorze.
                Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

Pracuję...